Cum atragi angajați de top când nimeni nu a auzit de businessul tău

Indiferent de notorietate sau industria în care activează compania, procesul de recrutare, mai ales în România, poate fi anevoios. Iar dacă te numeri printre companiile mici sau la început de drum, poate fi o adevărată provocare. Experiența arată că, de cele mai multe ori, atunci când încearcă să atragă angajați valoroși, micile întreprinderi se confruntă cu:

  • Așteptări salariale mai mari decât își pot permite
  • Candidați care ar prefera să lucreze pentru companii mari, de renume
  • Beneficii pe care nu le pot oferi (ex: zile de lucru remote, asigurări de sănătate premium, program de lucru flexibil, etc.)

În aceste condiții, pentru a concura cu marile corporații, ai putea să te concentrezi pe oportunitățile și experiența (de lucru) pe care le poți oferi angajaților tăi. Iată câteva idei:

Oferă experiența unei echipe închegate

Cel puțin la început de drum, cu siguranță vei lucra într-o echipă mică. Iar în acest context, fiecare persoană își pune amprenta și influențează dinamica grupului. Dacă ai reușit să atragi deja câțiva oameni grozavi, atunci ai un instrument de recrutare excelent.  Dacă nu îi ai încă, atunci este suficient să fii tu grozav.

Dacă toți membrii echipei sunt implicați și încântați de munca lor, poți prezenta un mediu de lucru atractiv, la care mulți dintre posibilii angajați visează și pentru care sunt dispuși să facă anumite concesii.

În tot acest demers, baza o reprezintă cultura organizațională. Într-o echipă mică, o nepotrivire se va simți imediat. În primul rând, tu, ca antreprenor, vei avea un atu dacă ești pasionat de ceea ce faci, ești interesat de impactul pe care îl produce businessul tău și ești interesat de studiu continuu. Doar așa vei reuși să atragi oameni asemănători în echipă și să creezi o cultură organizațională de bază pentru o evoluție sănătoasă, riguroasă și relaxată.

Oferă responsabilitate deplină asupra activităților pentru care sunt angajați

Prin natura ei, o companie la început de drum implică efort enorm de lucru și ”prea puține mâini” care să termine tot ceea ce este de făcut. Acest lucru poate fi copleșitor pentru unii, dar poate însemna o oportunitate pentru alții. Dacă ai posibilitatea, oferă angajatului mână liberă asupra activităților din zona lui de expertiză. Asta îi asigură o evoluție rapidă pe plan profesional și reprezintă o oportunitate pe care nu o regăsești adesea în marile corporații, unde sistemul de lucru este extrem de procedural și structural.

Oferă proiecte interesante și provocatoare

Aceasta este o altă oportunitate urmărită atunci când vine vorba de schimbarea locului de muncă. Oferă-le angajaților oportunitatea de a participa în proiecte și activități interesante, provocatoare. Astfel, le poți asigura evoluția profesională, le oferi posibilitatea de a ieși din zona de confort și le dai prilejul de a rezolva taskuri ce le aduc satisfacție pe termen lung.

Oamenii pasionați nu vor să își piardă timpul lucrând la proiecte plictisitoare. Ei au nevoie de situații provocatoare, țeluri înalte, obiective care să-i stimuleze și în mod clar vor îmbrățișa aceste oportunități.

NU uita să angajezi pentru motivele corecte

Sunt mulți oameni de-a dreptul impresionanți, care te pot fascina printr-o singură discuție, dar la finalul zilei, ceea ce contează cu adevărat este să ai omul potrivit pentru echipa ta. Dacă mediul nu-l va satisface sau nu este compatibil cu restul echipei, este puțin probabil să îl poți reține pe termen lung. Așadar, în cadrul unui interviu nu te rezuma doar la întrebări ce țin de experiența profesională, ci încearcă să analizezi atât personalitatea omului, cât și preferințele sale cu privire la locul de muncă.

 

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer

Bitnami