e-Factura la un an de la lansare: 70% dintre autorități facturate prin FGO

e-Factura la un an de la lansare: 70% dintre autorități au fost facturate prin sistemul FGO. Numărul companiilor care folosesc sistemul a crescut cu 200%

La un an de zile de la introducerea e-Factura, peste 10.000 de instituții publice au fost facturate prin FGO.ro, platformă ce cuprinde module dedicate pentru a susține digitalizarea afacerilor mici și mijlocii, dar și diverse automatizări și integrări cu serviciile bancare pentru facilitarea comunicării cu contabilitatea externalizată.

 

Deși obligativitatea raportării detaliate a tuturor vanzarilor făcute către autoritățile statului este prevăzută legislativ de anul trecut, nu sunt încă cunoscute penalități pentru firmele și autoritățile care nu folosesc canalul ANAF. Acest lucru înseamnă că cifrele analizate sunt un indicator al mediatizării și gradului de conformare al firmelor respectiv individual al autorităților care achizitioneaza produse și servicii; mecanismul funcționează pentru ca acele autorități condiționează plata facturilor de raportare via ANAF.

Primul an de utilizare e-Factura a permis o analiză din perspectiva tipurilor de instituții de stat care au solicitat e-Facturi. Dintre acestea, unitățile administrativ-teritoriale (județe, orașe, comune și sate) totalizează 67% din valoarea totală e-Facturata deși reprezintă doar 43% din totalul instituțiilor facturate. Autoritățile din sănătate și educație însumează puțin peste 10% din valoarea facturată deși fac peste 30% din numărul de achiziții. Pe de altă parte, ministerele, direcțiile generale sau alte autorități naționale reprezintă doar 7% din valorile e-Factura constatate în platforma noastră.

 

 

Pe lângă distribuția echilibrată a valorilor e-Factura la nivel național, se pot remarca, în primele 15% după totalul celor mai mari valori de achiziții, autorități ca: Municipiul București, STS, Sector 5 București sau Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere.

Potrivit datelor analizate de platforma noastra, în cele 12 luni de când e-Factura a devenit obligatorie, primele 10 județe generează aproape 70% din valoarea facturilor emise. București și Ilfov au peste 24% din valoarea e-Facturilor emise la nivel național.

În schimb, ultimele 10 județe totalizează abia 3% din valorile e-Facturate la nivel național. Printre codașele acestui clasament se regăsesc Brăila, Sălaj, Ialomița, Gorj, Caraș-Severin, Giurgiu etc.

Statistica primului an arată și gradul de conformare al companiilor care vând unul dintre cele 900 de produse cu risc fiscal ridicat, chiar dacă vânzările nu sunt către entitățile de stat. Astfel, per total, în cele 7 luni care au urmat față de analiza din octombrie 2022, când puțin peste 10% dintre firme utilizau e-Factura, procentul s-a triplat. Gratuitatea utilizării FGO pentru facturare clasică dar și pentru generarea e-Factura, a ajutat acest trend și estimările arată cel puțin o nouă dublare până la final de 2023.

Totodată, în ultimele 12 luni s-a observat o diversificare a ariei de activitate a firmelor care optează pentru e-Factura. Astfel, cele mai multe companii care e-Facturează prin sistemul FGO, provin din domeniul comerțului, cu un procent de peste 40% din numărul facturilor emise. În clasament se regăsesc diverse CAEN-uri de servicii (contabilitate, juridice, management etc), apoi activități specifice TIC (comunicații, software la comandă, producție software), activități de construcții, producție (alimentară, băuturi, echipamente industriale etc), horeca, transporturi, sănătate, educație, recrutare forță de muncă dar și protecție și pază.

Introducerea obligativității e-Factura în sistemul ANAF-ului a facilitat munca a zeci de mii de antreprenori din România. La un an de la lansarea sistemului digital e-Factura, tot mai multe companii au decis să factureze prin sistemul FGO. Aproximativ 30% dintre firmele introduse în sistemul nostru folosesc e-Factura. Tot mai multe companii din diverse domenii de activitate au preferat să utilizeze e-Factura prin sistemul FGO în ultimul an. Principalele domenii de activitate (CAEN principal) în care s-au emis e-Facturi sunt comerțul și serviciile cu 60% din totalul facturilor, urmate de TIC cu 8%; construcțiile, producția și horeca închid clasamentul fiecare cu aproximativ 6% din numărul de e-Facturi emise. Cele mai multe firme provin din București și Ilfov, urmate de Cluj, Brașov, Neamț, Constanța și Prahova. Până la final de an, preconizăm cel puțin o dublare a numărului de companii care vor alege această metodă de facturare către instituțiile publice dar și între ele pentru produsele de risc.

În prezent, orice firmă poate emite gratuit e-Factura prin intermediul unui cont FGO, având și posibilitatea conectării cu ANAF printr-un abonament FGO plătit, cu prețuri începând de la 15 lei/lună.

CREEAZĂ CONT FGO

Vezi abonamentele FGO

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer

Bitnami