Ce este inflaţia
Creşterea în timp a preţurilor se numeşte inflaţie. Cu cât cresc mai mult preţurile, cu atât poţi cumpăra mai puţin cu banii pe care îi ai, iar cauzele principale ale inflaţiei sunt: tipărirea de prea mulţi bani, cererea în exces a anumitor bunuri de consum, costurile ridicate ca urmare a restricţionării anumitor produse, servicii. De exemplu, criza carburanţilor ridică costul acestora, dar nu modifică cererea.
De-a lungul timpului, inflaţia a fluctuat pe piaţă la nivel global. Au existat aşadar perioade de inflaţie mare, mică sau chiar pe minus (deflaţie) şi putem afirma că inflaţia are un caracter dinamic, ceea ce nu este neapărat rău pentru că, privind macro, putem vedea că în timp reglează şi chiar restartează modele de business.
Cum ne ajută pe noi, antreprenorii de afaceri mici din România, sa înţelegem istoria şi dinamica inflaţiei? Ei bine, ca să nu ne panicăm. Aşadar, inflaţia face parte din sistemul economic, trebuie să-i acceptăm aceste curbe de creştere sau scădere şi să abordăm atât finanţele firmei noastre, cât şi cele personale dintr-o perspectivă echilibrată şi luând măsuri preventive de stabilitate financiară.
Şi ca să înţelegi mai bine ciclicitatea banilor, iată un grafic al inflaţiei începând din 1960*. Graficul marchează datele din SUA, dar cum trendul de acolo pleacă, poate fi luat în calcul ca universal valabil.
Efectul inflaţiei asupra afacerilor
1. Prin inflaţie se pierd bani
Din păcate asta este realitatea şi trebuie să o acceptăm fix aşa cum este ea. Prin inflaţie pierdem bani pe cheltuielile noastre curente.
De exemplu, un pachet Office care astăzi costă 100E, peste 6 luni ar putea costa 130E. La fel se întâmplă şi cu un laptop sau orice alt dispozitiv de care ai nevoie în firma ta.
2. Inflaţia generează creşterea dobânzilor
Creşterea dobânzilor reprezintă o măsură standard de temperare a creşterii inflaţiei. Aşa că
dacă ai credite, mai ales luate înainte de 2019, dependente de indicele ROBOR, atunci cu siguranţă simţi deja majorarea.
Ce poţi să faci în acest context?
În România sunt destul de puţine opţiuni care îţi permit să accesezi credite cu dobândă fixă pe termen lung. Dar e important să cauţi soluţii care să acopere măcar o perioadă a creditului. Dacă ai alţi bani decât fondurile de urgenţă, de care te poţi lipsi, rambursează anticipat, întrucât previziunile legate de creşterea dobânzilor merg către un trend ascendent, iar perioadele nu pot fi momentan încadrate într-un timp definit.
3. Inflaţia nu afectează în aceeaşi măsură toate sectoarele de business
De exemplu, producătorii şi firmele producătoare de mărfuri sunt în mare parte, într-o poziţia mai bună, întrucât aceştia dictează piaţa în acest moment. Mai ales cei care nu au credite şi nu sunt afectaţi de creşterea dobânzilor.
De ce nu sunt afectaţi producătorii? Simplu spus, inflația mai înseamnă şi aprecierea valorii reale din economie: bunuri şi servicii care satisfac nevoile reale, de bază (mâncare, energie). Iar aceste bunuri şi servicii nu se apreciază în termeni de valoare, calitate, ci în termeni monetari. Drept pentru care, grâul pe care îl produci ca fermier va fi acelaşi, dar banii pe care îi iei pe el sunt mai mulţi. Chiar dacă şi costurile tale cu combustibilul sau utilajele vor creşte, nevoia din piaţă îţi va da libertatea de a creşte preţurile. La fel se întâmplă şi în cazul producătorilor de energie de exemplu.
Pentru asta, bineînţeles în calitate de fermier sau orice alt tip de producător va trebui să-ţi aliniezi preţurile cu valoarea în piaţă.
De asemenea, pieţele cu puțini vânzători sunt mai puțin afectate.
Dacă consumatorii nu au alternative, o creștere a prețului nu o sa fie suficientă pentru a-i determina să caute un alt loc în care să-și cheltuiască banii. Să luam exemplu un sat mic cu un singur magazin alimentar. Dacă prețul alimentelor crește din cauza inflației, cumpărătorii ar putea să nu aibă multe alte opțiuni pentru a-și lua mâncarea. Este mai probabil ca aceștia să plătească prețuri mai mari decât să meargă în altă localitate pentru a verifica concurența, mai ales dacă prețurile la combustibil cresc alături de costul orezului și al cartofilor.
Afacerile cu o bază de clienţi fideli, de asemenea, nu vor simți la fel de agresiv efectele inflaţiei. De exemplu, este puțin probabil ca utilizatorii fideli ai unei reţele de telecomunicaţii clienții să-și schimbe preferințele, mai ales dacă prețurile din mediul competitiv sunt afectate de inflație în mod proporțional.
4. Inflaţia nu înseamnă doar criză, ci şi oportunitate de a creşte pentru unii sau de a o lua de la zero pentru alţii.
În ciuda tuturor avertismentelor îngrozitoare, lucruri potențial bune pot veni și din inflație. Pentru asta, însă, trebuie să cauţi în primul rând stabilitatea financiară şi să fii în contact permanent cu ceea ce se întâmplă în jurul tău. De asemenea, capacitatea de adaptare rapidă te va ajuta mult în această perioadă pe care o poţi vedea ca fiind una de tranziţie.
Care sunt aspectele, subiectele pe care trebuie să le urmăreşti pentru a fi în contact permanent cu schimbările aduse de inflaţie
- Care este dinamica lanţurilor de aprovizionare, cu precădere a celor din China
- Cum afectează inflaţia viitoarele negocieri salariale
- Cum va evolua obiceiul de consum al oamenilor
- Care este natura politicilor monetare
Citeşte şi despre cum poţi obţine stabilitatea financiară în firma ta!
*Sursa: https://tradingeconomics.com/united-states/inflation-cpi