Există o preconcepție larg răspândită în rândul proprietarilor de mici businessuri, precum că soluțiile de ERP sunt prea scumpe, prea complicate și dedicate marilor companii. Înainte, însă de a te lăsa pradă acestor gânduri, încearcă să arunci un ochi la firmele mici, dar de succes din România și modul în care ele introduc tehnologia în procesul de business.
Ce este un ERP
ERP (Enterprise Resource Planning) reprezintă o soluție dedicată managementului integrat al tuturor aspectelor unei companii, în cadrul unei singure platforme. Mai simplu spus, dacă ai folosi o soluție ERP, ai putea să-ți administrezi atât vânzările, achizițiile, cât și partea financiar contabilă, într-o singură platformă.
Cum influențează o soluție ERP performanța de business?
Creșterea productivității interdepartamentale
În general, aplicațiile ERP pentru întreprinderile mici au o mulțime de caracteristici, dar cea mai importantă este compilarea tuturor datelor într-o singură locație. Asta înseamnă că tu ca administrator, poți oferi acces personalului la toate informațiile de care are nevoie pentru a-și îndeplini sarcinile. De exemplu, cu FGO scapi de drumurile la contabilitate, iar contabilul scapă de toate facturile printate ale căror date ar trebui să le introducă manual în propriul sistem de contabilitate. Creează cont FGO, emite facturile, iar contabilul tău le va accesa online direct din soluția SAGA sau din contul FGO pentru contabili.
Eliminarea erorilor manuale
Unul dintre secretele eficienței în business stă în automatizare, acel cuvânt mare, complicat și accesibil doar marilor companii din Silicon Valley :). De fapt, automatizare este și transformarea scrisorii trimise prin poștă în email-ul care a intrat absolut natural în viața noastră, fără să ni se pară complicat sau inaccesibil. Cam așa este și cu o soluție de ERP, automatizează comunicarea cu clientul, procesarea extraselor de cont, generarea de contracte și alte documente, într-un mod foarte simplu. Iar toate astea nu doar cresc eficiența și scad timpul de execuție, dar te și asigură că datele tale sunt corecte, lipsite de greșelile frecvente ca urmare a procesării manuale.
Îmbunătățirea procesului decizional
Un sistem ERP te asigură că ai în permanență businessul sub control, că ai acces la datele de care ai nevoie, atunci când ai nevoie și că sunt actualizate. Vrei să vezi câte facturi ai încasat, câte mai ai de încasat, să verifici stocurile sau rapoartele de activitate? Cu un ERP, poți face asta chiar și de pe telefon. Iar toate astea nu te vor ajuta decât să poți avea o analiza a datelor mai amplă, înainte de a lua o decizie.
De exemplu, pentru că un sistem ERP se poate integra cu magazinele online, vei putea vizualiza vânzările ce provin din acel canal sau vânzările pe fiecare vânzător în parte (dacă este cazul).
Îmbunătățirea cashflow-ului
Cu ajutorului unui ERP controlezi mult mai simplu fluxurile monetare și perioadele de recuperare a banilor, iar asta va facilita impunerea unei discipline financiare care poate face diferența între dezvoltarea sau regresul businessului.
Costuri de operare mai mici
Și dacă tot nu putem vorbi despre business fără să vorbim și despre bani, probabil că unul dintre cele mai puternice motive pentru care o companie ar trebui să folosească un ERP este COSTUL. Utilizând un singur software care să-ți controleze întreg workflowul, în loc de o gamă largă de aplicații, în mod clar îți va aduce și costuri mai mici de operare.
Lasă un răspuns