De-a lungul timpului, au existat numeroase taxe dintre cele mai neobisnuite care, din fericire, au disparut in mare parte. Multe dintre ele au fost introduse pentru cresterea veniturilor sau pentru a incuraja schimbarea sociala. Haide sa vedem topul celor mai ciudate astfel de taxe.
1 Taxa pe barba
Petru cel Mare, tarul Rusiei intre 1682 si 1725, este cel care a introdus aceasta taxa in 1705 barbatilor care purtau barba. Scopul principal al taxei era modernizarea Rusiei si alinierea la standardele europene. Insa, mai mult decat atat, tarului ii displaceau in totalitate barbile. De aceea, barbatii care totusi plateau taxa si purtau barba, erau constransi in acelasi timp sa poarte cate o medalie care atesta in mod public ca barbile lor sunt absolut ridicole.
2 Taxa pe fereastra
Introdusa in Anglia în 1696 in timpul lui William al III-lea, taxa pe fereastra a fost initial formulata ca o metoda de taxare pentru cei care se eschivau de la plata taxei pe venituri. A fost desfiintata in 1851, dar efectele ei se mai observa si astazi in Marea Britanie, intrucat multe dintre cladirile din acea perioada au ferestrele baricadate cu caramizi, o practica obisnuita pentru clasa mijlocie de atunci.
3 Taxa pe palarie
Guvernul britanic a impozitat palariile domnilor intre 1748 si 1811. A fost gandita ca o metoda simpla de crestere a veniturilor guvernamentale in acord cu averea fiecarui individ.
S-a presupus ca cei bogati detin mai multe palarii scumpe, iar saracii au doar o palarie sau niciuna. Taxa obliga vanzatorii de palarii sa cumpere o licenta si sa afiseze la vedere stampila care atesta faptul ca au platit taxa pe palarii. Vanzatorii care nu aveau licenta si clientii lor primeau amenzi serioase, dar pedeapsa cu moartea era rezervata doar infractorilor care incercau sa falsifice stampila.
4 Taxa pe nationalitate
Canada a inceput sa ii taxeze pe imigrantii chinezi in 1885 si nu s-a oprit pana in 1923.
Din nefericire, aceasta taxa a fost abrogata nu pentru ca si-ar fi schimbat canadienii mentalitatea, ci pentru ca la acea data Actul Chinez de Imigrare a facut prohibita pentru chinezi intrarea pe teritoriul Canadei.
5 Taxa pe sare
Franta, India si China au avut de tras din pricina taxei pe sare, una dintre cele mai controversate dari din istoria omenirii. Aceasta taxa e partial responsabila pentru destramarea Imperiului Chinez si unul dintre factorii care au declansat Revolutia franceza. In India anilor 1930, Ghandi a condus un protest non-violent impotriva impozitarii puse pe sare, fiind primul act de nesupunere civica organizata dupa declaratia de independenta a congresului national Indian.
6 Taxa pe jocul de carti
La vremea instituirii sale in Anglia secolului XVI, jocul de carti era cea mai populara activitate intreprinsa dupa cina. Regele James I este cel care a creat taxa si a dat o lege care obliga cetatenii sa foloseasca numai carti de joc care poarta stampila regala. Taxa s-a aplicat pana pe 4 august 1960.
7 Taxa de las
In Evul Mediu aveai doua mari responsabilitati: sa-ti iubesti Regele si sa iti iubesti Biserica. Cei care nu doreau sa plece la razboi pentru Rege, aveau de platit o taxa “de lasitate” (desi nu trebuiau neaparat sa fie lasi pentru a o plati). Banii s-au colectat incepand cu domnia lui Henric I (1100 – 1135) si initial era o taxa decenta. Regele Ioan este cel care a triplat suma colectata si a inceput sa taxeze pana si cavalerii veterani atunci cand pur si simplu nu luptau pentru ca nu se purtau razboaie. Conflictul dintre rege si cavaleri in aceasta problema a dus in parte la instituirea Magna Carta.
8 Taxa pe parfumul perucilor
In 1795, Anglia a introdus taxa pe pudra parfumata folosita pentru peruci, lucru care a condus la scaderea dramatica a numarului de peruci vandute si la declinul acestei mode.
9 Taxa pe horn
Marea problema cu taxa pe hornuri din Anglia anului 1660 a fost aceea ca populatia clasei de jos a fost cea suprataxata, astfel incat oamenii au inceput sa isi mascheze cosurile de pe case. Acest lucru a condus la un incendiu urias care a tinut 4 zile. Marele incendiu, cum a ramas in istoria Londrei, a pornit dintr-o brutarie si s-a extins rapid in restul Londrei. A distrus toata partea medievala, iar Catedrala St. Paul a ars in intregime. Conform istoricilor, din cei 80.000 de locuitori ai orasului, 70.000 si-ar fi pierdut casele, iar oficial, 6 oameni au murit.
10 Taxa pe uleiul de gatit
Pentru a finanta unele dintre cele mai mari proiecte ale vanitatii din toate timpurile, faraonii egipteni au impus multe taxe, multe dintre ele pe productia de baza. Una dintre cele mai bizare si injuste se refera la uleiul de gatit. Cetatenii erau obligati sa obtina uleiul de la reprezentantii faraonului, iar refolosirea lui era interzisa. Prin urmare, scribii verificau fiecare gospodarie pentru a se asigura ca se foloseste cantitatea corespunzatoare, pentru a confisca proviziile mai vechi si pentru a forta cumpararea de ulei proaspat.
FGO.ro este solutia ta de facturare online, prin care poti emite facturi, le trimiti direct pe emailul clientilor si nu in ultimul rand automatizezi trimiterea acestora catre ANAF.
Lasă un răspuns