Managementul unui business presupune, printre multe altele, şi familiarizarea cu noţiuni de bază de contabilitate. Chiar dacă ai un contabil care se ocupă în totalitate de firma ta, îţi va fi util să cunoşti noţiuni precum factură, proformă sau avize şi care este scopul fiecărui document.
De aceea, astăzi vom aborda noţiunea de factură proformă, ce informații conține acest document, în ce situații și cum se emite.
Aşadar, factura proformă:
- Este un document emis de vânzător şi trimis cumpărătorului
- Conţine denumirea, preţul şi cantitatea de bunuri sau servicii
- Este similară unei facturi, dar NU are valoare contabilă. Deci, poate fi aruncată, ştearsă imediat ce conţinutul nu mai prezintă interes, indiferent dacă eşti în postura celui care o emite sau în postura celui care o primeşte.
- Reprezintă o ofertă sau o invitaţie către cumpărare, fără ca potenţialul client să fie obligat la plată
Factura proformă este un document emis anterior facturii fiscale, prin care se prezintă o ofertă şi o invitaţie la plată. În cazul în care oferta este acceptată, după efectuarea plăţii se va emite și factura fiscală, care are valoare contabilă. ⚠️ Factura proformă nu se înregistrează aşadar în contabilitate şi NU se transmite în SPV. |
Când emitem factura proformă:
- Când nu avem siguranţa că potenţialul client va plăti contravaloarea bunurilor. Practic este o măsură de siguranţă care ne ajută să nu înregistrăm în contabilitate date care ar putea cere modificări.
- Când vindem produse sau servicii fără să existe un contract încheiat, dar ne dorim să încasăm banii înainte de livrare
- Când prestăm servicii sub formă de abonament sau plată în tranşe, pentru un bun control al cash-flowului. De asemenea, în aceste situaţii o factură proformă te ajută să eviţi plata TVA-ului sau continuarea colaborării cu clienţii rău platnici.
- Dacă eşti importator şi vrei să obţii licenţă de import
Cum emiţi o factură proformă în FGO
- Accesează pagina Vânzări, apasă butonul Facturi şi selectează Adaugă registru proformă
- Adaugă registru de proforme dacă nu ai deja
- Adaugă proformă nouă şi selectează clientul
- Complează articolele pe care vrei să le facturezi. Poți alege din articole deja salvate sau poți adăuga un nou articol. FGO va salva și reda automat orice articol salvat.
- Salveză.
Activează opțiunea pentru generarea automată a facturii din proformă, iar în momentul încasării FGO va genera automat factura pentru acel client. Accesează pagina Setări, Factură, Facturare și bifează opțiunea Factura din proformă – generare automată |
EMITE PROFORMĂ CU FGO
Cu FGO poţi emite şi avize, chitanţe, facturi, NIR-uri şi multe alte documente. Creează cont FGO şi simplifică-ţi munca de zi cu zi
Lasă un răspuns