Învață să împarți responsabilități
Ca proaspăt antreprenor, cu siguranță ți-ai dezvoltat afacerea prin asumarea multor sarcini și lucrând multe ore suplimentare pentru a-ți îndeplini obiectivele de dezvoltare sau pentru a pune la punct aspectele administrative. Totuși, pe măsură ce afacerea crește, este extrem de dificil și deloc eficient să te implici personal în toate activitățile pe care le presupune businessul tău. Cu cât vei delega mai multe taskuri, cu atât vei avea mai mult timp pentru a-ți dezvolta afacerea.
Dacă te-ai obișnuit să lucrezi pe cont propriu poate fi destul de dificil să dai startul către delegarea taskurilor. Mulți antreprenori simt că nimeni nu ar putea ”avea grijă” așa cum o fac ei.
Totuși, în momentul în care transferi către echipă anumite activități, nu îți iei doar o greutate de pe umeri, ci le oferi și angajaților mai multă responsabilitate. Membrii echipei tale nu vor mai fi nevoiți să aștepte intervenția ta pentru finalizarea unor activități și vor fi mult mai încrezători, iar în timp nu vei obține altceva decât mai multă muncă terminată în mai puțin timp și cu mai puțin efort.
Cum te pregătești pentru transferul de responsabilități
- Evaluează aptitudinile fiecărui membru al echipei
Include-te și pe tine în această evaluare. Nimeni nu este suficient de calificat pentru a îndeplini toate sarcinile necesare în managementul unui business. Există probabil anumite aspecte pentru care ai un adevărat talent sau ești pregătit profesional, dar sunt cu siguranță și aspecte pe care nu le poți îndeplini la fel de bine precum le-ar face alții. Sau poate că pur și simplu nu îți plac. Același lucru este valabil pentru întreaga echipă. Iar o astfel de analiză te va ajută să identifici omul potrivit pentru fiecare activitate în parte.
- Evaluează-ți lista de sarcini și decide tipul celor care ar putea fi delegate
Sarcinile care reprezintă o rutină precum achiziționarea de consumabile, cele de client service, recepționarea mesajelor sunt cele cu care ai putea să începi. De asemenea, activitățile de contabilitate sau cele de salarizare le poți delega unei firme de specialitate. Cu siguranță te vor scăpa de multe bătăi de cap, dar și de mult timp pierdut.
- Când transferi o sarcină sau un proiect alege o persoană specifică care să preia responsabilitatea
Dacă vei întreba de voluntari pentru o anumită sarcină, s-ar putea să ratezi persoana care este cu adevărat potrivită pentru acea activitate. Decide singur care este membrul echipei care se potrivește cel mai bine cu nevoia ta și abordează-l direct.
- Fii clar în ceea ce privește instrucțiunile și autoritatea pe care o are asupra proiectului
Persoana care va fi rugată să preia o sarcină trebuie să știe cu exactitate ce are de făcut. Oferă-le angajaților instrucțiuni precise atât cu privire la îndeplinirea sarcinilor, cât și la autoritatea pe care o au. În cazul unor proiecte mai ample oferă suport sau recomandări înainte de finalizarea taskurilor. Oferă, de asemenea, detalii cu privire la termenele limită. Chiar dacă vei fi nevoit să repeți, asigură-te că cel care preia o responsabilitate a înțeles exact ce are de făcut, înainte de start. Asta îți va salva și timpul și tensiunea :).
- Verifică progresul, dar nu la nivel de micromanagement
Angajații tăi s-ar putea să nu îndeplinească sarcinile fix prin aceleași metode prin care o faci tu. Atât timp cât sarcinile se îndeplinesc în mod corect și îndeplinesc toate cerințele tale nu ar trebui să te preocupe modul în care se realizează. Dacă tu preferi Powerpoint-ul pentru realizarea unei prezentări asta nu înseamnă că nu poate fi realizată la fel de bine prin intermediul unui alt program.
Şi, în cele din urmă, nu uita să-ți întrebi angajații dacă au nevoie de anumite instrumente sau resurse pentru a-și finaliza sarcinile cu o mai mare eficiență și arată-le că ești acolo pentru a le oferi ajutor. Acest mod de colaborare îți poate salva timp și poate contribui la dezvoltarea unei echipe puternice, aspecte care pot ajuta pe termen lung la creşterea afacerii.
Setează drepturile utilizatorilor în FGO, fix așa cum ai nevoie. Drepturile avansate din FGO îți permit să îi oferi acces fiecărui utilizator la funcționalitățile de care are nevoie pentru a-și îndeplini activitățile zilnice. Astfel, le permiți membrilor echipei să preia o parte din responsabilitățile tale, dar le poți și limita accesul la unele funcționalități din soluția FGO. |
Drepturi avansate în FGO. Cum te ajuta.
- Setezi drepturi diferite în funcție de responsabilitatea fiecăruia
- Tu decizi ce poate accesa fiecare utilizator
- Limitezi accesul la anumite funcționalități. Exemple:
- poți oferi acces doar pe o funcționalitate precum pontaj sau activități
- poți elimina complet accesul la facturare sau poți elimina drepturi de anulare, ștergere, trimitere pe email etc.
- Eviți riscul unor acțiuni incorecte, realizate de către utilizatori neexperimentați sau care nu corespund responsabilităților jobului
- Din contul tău de administrator ai acces la toate informațiile și documentele adăugate de utilizatori
Setează drepturile pentru utilizatorii tăi în FGO.
Lasă un răspuns