Buletin informativ 17/2024

Ȋncadrarea ȋn muncǎ a tinerilor

Ȋn ȋnţelesul Hotǎrârii de Guvern nr. 600/2007, prin tânăr ȋnţelegem orice persoană în vârstă de cel puţin 15 ani şi de cel mult 18 ani.
Conform Codului Muncii, capacitatea de muncǎ se dobândește la ȋmplinirea vârstei de 16 ani. Prin urmare, poate ȋncheia un contract individual de muncǎ persoana fizicǎ ce a ȋmplinit 16 ani.
Prin excepţie, persoana fizicǎ poate ȋncheia un contract individual de muncǎ și la ȋmplinirea vârstei de 15 ani, cu acordul pǎrinţilor sau al reprezentanţilor legali, pentru activitǎţi potrivite cu dezvoltarea fizicǎ, aptitudinile și cunoștinţele sale, dacǎ astfel nu ȋi sunt periclitate sǎnǎtatea, dezvoltarea și pregǎtirea profesionalǎ.

Atunci când angajatorul ȋncadreazǎ ȋn muncǎ tineri ȋn vârstǎ de pânǎ la 18 ani trebuie sǎ ţinǎ cont de urmǎtoarele aspecte:

  • cǎ are obligaţia de a informa, în scris, tinerii asupra eventualelor riscuri specifice postului și asupra măsurilor luate ȋn ceea ce privește securitatea și sǎnǎtatea lor;
  • cǎ trebuie sǎ realizeze evaluarea riscurilor specifice postului anterior datei la care tinerii ȋncep activitatea;
  • ȋn cazul tinerilor care au vârsta de cel puţin 15 ani, dar de pânǎ la 16 ani, angajatorul este obligat:
    a) să informeze, în scris, părinţii sau reprezentanţii legali ai tânǎrului asupra tuturor condiţiilor de muncǎ, a măsurilor luate în ceea ce priveşte securitatea şi sănătatea ȋn muncǎ. Aceștia analizeazǎ și ȋși exprimǎ acordul asupra condiţiilor de muncǎ anterior ȋncheierii contractului individual de muncǎ.
    b) sǎ ȋncheie contractul individual de muncǎ doar cu acordul părinţilor sau a reprezentanţilor legali ai tânǎrului. Contractul individual de muncǎ se semneazǎ de tânǎrul-salariat și pǎrinţi.
  • durata timpului de muncǎ este de maxim 6 ore/zi și de 30 de ore/sǎptǎmânǎ. Conform Codului Muncii, pentru aceste persoane norma ȋntreagǎ este de 6 ore/zi și de 30 de ore/sǎptǎmânǎ. Recomandare: ȋn cadrul contractului individual de muncǎ cu normǎ ȋntreagǎ, ȋncheiat cu o persoanǎ fizicǎ ce nu a ȋmplinit vârsta de 18 ani, sǎ se evidenţieze clar cǎ, norma ȋntreagǎ de 6 ore/zi – 30 de ore/ sǎptǎmânǎ va fi pânǎ ȋn ziua anterioarǎ datei la care salariatul ȋmplinește 18 ani, iar de la data la care salariatul ȋmplinește 18 ani norma ȋntreagǎ va fi de 8 ore/zi-40 ore/ sǎptǎmânǎ, pentru condiţii normale de muncǎ.
  • în cazul ȋn care tânărul cumulează mai multe funcţii în baza unor contracte individuale de muncă, timpul de muncă efectuat se însumează şi nu poate depăşi, cumulat, durata de 6 ore/zi – 30 de ore/ sǎptǎmânǎ;
  • pauza de masă este de cel puţin 30 de minute consecutive, ȋn cazul în care durata zilnică a timpului de muncă este mai mare de 4 ore și jumătate;
  • tinerii nu pot presta muncǎ suplimentarǎ;
  • tinerii nu pot presta muncǎ de noapte, ȋntre orele 20:00 și 06:00;
  • tinerii au dreptul la un concediu de odihnă suplimentar de cel puțin 3 zile lucrătoare. Codul Muncii spune cǎ durata concediului de odihnǎ suplimentar se stabilește prin contractul colectiv de muncǎ aplicabil și nu poate fi mai micǎ de 3 zile lucrǎtoare. Ȋn situaţia ȋn care nu existǎ CCM, durata concediului de odihnǎ suplimentar se stabilește prin contractul individual de muncǎ, ţinând cont cǎ nu poate fi mai micǎ de 3 zile lucrǎtoare. Acest concediu de odihnǎ suplimentar se acordă anual, până în ziua în care salariatul împlinește vârsta de 18 ani, proporțional cu perioada lucrată. Recomandare: de specificat ȋn contractul individual de muncǎ durata concediului de odihnǎ suplimentar de care beneficiazǎ minorul pânǎ ȋn ziua anterioarǎ datei la care implineste 18 ani și durata concediului de odihnǎ suplimentar de la data la care acesta implineste 18 ani.

Este interzisǎ ȋncadrarea ȋn muncǎ a urmǎtoarelor persoane fizice care:

  • au vârsta sub 15 ani. De exemplu, o persoanǎ fizicǎ, ce ȋmplinește vârsta de 15 ani la data de 01 august 2024, poate ȋncheia un contract individual de muncǎ ȋncepând cu data de 01 august 2024, cu acordul pǎrinţilor sau al reprezentanţilor legali, ȋn condiţiile prevǎzute de legislaţia ȋn vigoare. Anterior datei de 01 august 2024, aceastǎ persoanǎ nu poate ȋncheia un contract individual de muncǎ.
  • beneficiazǎ de tutelǎ specialǎ. De exemplu, o persoanǎ fizicǎ ce a ȋmplinit vârsta de 17 ani, aflatǎ sub tutela specialǎ, ȋn condiţiile legii, nu poate ȋncheia un contract individual de muncǎ.
  • nu au ȋmplinit vârsta de 18 ani, ȋn locuri de muncǎ grele, vǎtǎmǎtoare sau periculoase, stabilite prin hotǎrâre a Guvernului.

De asemenea, este interzisǎ angajarea tinerilor pentru activitǎţi care:
a)depăşesc în mod evident capacităţile lor fizice sau psihologice;
b)implică o expunere nocivă la agenţi toxici, cancerigeni, care determină modificări genetice ereditare, având efecte nocive pentru făt pe durata gravidităţii sau având orice alt efect nociv cronic asupra fiinţei umane;
c)implică o expunere nocivă la radiaţii;
d)prezintă riscuri de accidentare, pe care se presupune că tinerii nu le pot identifica sau preveni, din cauza atenţiei insuficiente pe care o acordă securităţii în muncă, a lipsei lor de experienţă ori de pregătire;
e)pun în pericol sănătatea acestora din cauza frigului ori a căldurii extreme sau din cauza zgomotului ori a vibraţiilor.


Publicat

în

de către

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *