Buletin informativ 22/2024

Cazarea/contravaloarea chiriei – beneficiu extrasalarial, neimpozitat ȋn 2024

Angajatorii din mediul privat pot pune la dispoziţia salariaţilor proprii spaţii de cazare/de locuit.

Potrivit art. 76 alin. (41) lit. c) din Codul Fiscal, cazarea și contravaloarea chiriei pentru spaţiile de cazare/de locuit puse de cǎtre angajatori la dispoziţia angajaţilor, ȋn condiţiile de mai jos, reprezintǎ venit ce nu suportǎ:

  • impozit pe venit și contribuţii sociale (CAS, CASS), la nivelul salariatului;
  • contribuţie asigurǎtorie pentru muncǎ (CAM), la nivelul angajatorului.

Prin urmare, cazarea și contravaloarea chiriei reprezintǎ venit neimpozabil și nesupus contribuţiilor sociale (CAS, CASS, CAM), dacǎ sunt ȋndeplinite cumulativ urmǎtoarele condiţii:

  • spaţiile de cazare/de locuit sunt puse de cǎtre angajatori la dispoziţia salariaţilor proprii, persoane care realizeazǎ venituri din salarii sau asimilate salariilor;
  • procedura privind spaţiile de cazare/de locuit puse de cǎtre angajatori la dispoziţia angajaţilor este prevǎzutǎ ȋn contractul individual de muncǎ, contractul colectiv de muncǎ sau ȋn regulamentul intern.
  • nu depǎșește plafonul de 20% din salariul de bazǎ minim brut pe ţarǎ garantat ȋn platǎ/lunǎ/persoanǎ. Ȋn situaţia ȋn care, ȋn luna pentru care se acordǎ acest venit, existǎ mai multe valori ale salariului minim brut pe ţarǎ, se ia ȋn calcul valoarea cea mai mica a acestuia.
  • cumulat cu celelalte 8 venituri de la art.76 alin.(41) din Codul Fiscal, nu depǎșește plafonul de 33% din salariul de bazǎ brut corespunzǎtor locului de muncǎ ocupat de salariatul cǎruia angajatorul ȋi pune la dispoziţie spaţiu de cazare/de locuit. Primul plafon care se verificǎ este cel de 20%, apoi verificǎm și plafonul de 33%.
  • angajatul, soţul/soţia acestuia nu deţin o locuinţă în proprietate personală sau în folosinţă în localitatea în care îşi desfăşoară activitatea. → declaraţia pe propria rǎspundere a salariatului
  • plafonul neimpozabil de 20% se acordă unuia dintre soţi, în cazul în care ambii soţi desfăşoară activitate în aceeaşi localitate, la acelaşi angajator sau la angajatori diferiţi, pe baza declaraţiei pe propria răspundere a acestuia.
  • spaţiul de cazare/de locuit:
  1. se află în proprietatea angajatorului,
    sau
  2. este închiriat în acest scop de la o terţă persoană, situaţie ȋn care contractul de ȋnchiriere este ȋncheiat de angajator cu proprietarul locuinţei.
    Contractul de închiriere dintre angajator şi terţa persoană trebuie sǎ fie încheiat în condiţiile legii.

Ȋndeplinirea condiţiilor de mai sus, precum și existenţa documentelor justificative, constituie responsabilitatea angajatorului.

Atunci când o singurǎ condiţie din cele de mai sus nu este ȋndeplinitǎ, cazarea și contravaloarea chiriei pentru spaţiile de cazare/de locuit, puse de cǎtre angajatori la dispoziţia angajaţilor, reprezintǎ venit supus:

  • impozitului pe venit, CAS-ului și CASS-ului, la nivelul salariatului;
  • contribuţiei asigurǎtorii pentru muncǎ (CAM), la nivelul angajatorului.
  • contractul de ȋnchiriere este ȋncheiat ȋntre salariat și proprietarul clǎdirii, și angajatorul ȋi deconteazǎ chiria salariatului;
  • procedura privind spaţiile de cazare/de locuit puse de cǎtre angajatori la dispoziţia angajaţilor NU este prevǎzutǎ ȋn nici unul din urmǎtoarele documente: contract individual de muncǎ, contract colectiv de muncǎ, regulamentul intern;
  • angajatul deţine o locuinţă în proprietate personală sau în folosinţă în localitatea în care îşi desfăşoară activitatea;
  • soţul/soţia angajatului deţine o locuinţă în proprietate personală sau în folosinţă în localitatea în care îşi desfăşoară activitatea;
  • atunci când oricare din cele 2 plafoane (20%, respectiv 33%) este depǎșit doar partea care depǎșește plafonul va suporta impozit pe venit, CAS, CASS și CAM.

Pentru angajator cheltuiala cu cazarea și contravaloarea chiriei reprezintǎ o cheltuialǎ deductibilǎ integral la determinarea rezultatului fiscal, indiferent de regimul fiscal aplicabil acestui venit la nivelul persoanei fizice.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *