Buletin informativ 26/2024

Zilele de sǎrbǎtoare legalǎ ȋn 2025

Potrivit Legii 52/2023, care a modificat art 139 alin.(1) din Codul Muncii, ȋn anul 2025 salariaţii vor avea ȋn plus 2 zile de sǎrbǎtoare legalǎ: 06 și 07 ianuarie.

Ȋn anul 2025, conform Codului Muncii, zilele de sǎrbǎtoare legalǎ, ȋn care nu se lucreazǎ, sunt urmǎtoarele:

  • 1 şi 2 ianuarie;
  • 6 ianuarie – Botezul Domnului – Boboteaza;
  • 7 ianuarie – Soborul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul;
  • 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române;
  • Vinerea Mare, ultima zi de vineri înaintea Paştelui; (18 aprilie 2025)
  • prima şi a doua zi de Paşti; (Paștele ortodox 20 și 21 aprilie 2025)
  • 1 mai;
  • 1 iunie;
  • prima şi a doua zi de Rusalii; (pentru anul 2025 Rusaliile ortodoxe sunt pe 08 și 09 iunie)
  • Adormirea Maicii Domnului; (se celebreazǎ pe 15 august)
  • 30 noiembrie – Sfântul Apostol Andrei, cel Întâi chemat, Ocrotitorul României;
  • 1 decembrie;
  • prima şi a doua zi de Crăciun; (25 și 26 decembrie).

Ȋn total ȋn anul 2025, vom avea 17 zile de sǎrbǎtoare legalǎ din care 13 zile sunt ȋn cursul sǎptǎmânii, de luni pânǎ vineri.
Toţi salariaţii beneficiazǎ de zilele de sǎrbǎtoare legalǎ prevǎzute de Codul Muncii, indiferent de apartenenţa religioasǎ.

Tot Codul Muncii mai prevede și urmǎtoarele:

  • pentru persoanele ce aparţin altor culte religioase decât cele creștine, zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza sunt 2 zile pentru fiecare dintre cele 3 sărbători religioase anuale, declarate astfel de aceste culte. Ȋn total avem ȋn vedere 6 zile pe an acordate pentru cele 3 sǎrbǎtori religioase: Paște, Rusalii și Crǎciun. Prin urmare, acești salariaţi vor beneficia de toate zilele de sǎrbǎtoare legalǎ, așa cum sunt prevǎzute de Codul Muncii, cu excepţia acestor zile de Paște, Rusalii și Crǎciun, ce se vor acorda ȋn zilele stabilite de cultul religios din care fac parte. Ei nu vor avea mai multe sau mai puţine zile libere pe motiv cǎ aparţin altor culte religioase decât cele creștine. Ȋn prezent, potrivit Legii 489/2006 privind libertatea religioasǎ, sunt recunoscute oficial 19 culte religioase.
  • pentru salariaţii care aparţin de un cult religios legal, creştin, zilele libere pentru Vinerea Mare – ultima zi de vineri înaintea Paştelui, prima şi a doua zi de Paşti, prima şi a doua zi de Rusalii se acordă în funcţie de data la care sunt celebrate de acel cult.
  • Salariaţii care au beneficiat de zilele libere pentru Vinerea Mare – ultima zi de vineri înaintea Paştelui, prima şi a doua zi de Paşti, prima şi a doua zi de Rusalii, atât la datele stabilite pentru cultul religios legal, creştin, de care aparţin, cât şi pentru alt cult creştin, vor recupera zilele libere suplimentare pe baza unui program stabilit de angajator. De exemplu, pentru salariaţii ce aparţin altui cult religios și celebreazǎ Paștele la datele stabilite de acel cult, diferite de datele Paștelui ortodox; ȋn zilele de celebrare a Paștelui ortodox acești salariaţi nu pot presta activitatea, beneficiind astfel de zile libere cu ocazia acestei sǎrbǎtori, precum și a Paștelui celebrat conform cultului religios de care aparţine; acești salariaţi vor recupera zilele libere avute pentru Paștele ortodox, pe baza unui program stabilit de angajator.

Zilele de sǎrbǎtoare legalǎ sunt zile ȋn care, potrivit Codului Muncii, nu se presteazǎ muncǎ, angajatorul fiind obligat sǎ acorde zilele libere, chiar și persoanelor aparţinând cultelor religioase legale, altele decât cele creștine.

Codul Muncii prevede și excepţii ȋn care salariaţii presteazǎ muncǎ ȋn zilele de sǎrbǎtoare legalǎ, situaţii ȋn care angajatorii nu mai au obligaţia de acordare a zilelor libere cu ocazia sǎrbǎtorilor legale. Prin urmare, pot presta muncǎ ȋn zilele de sǎrbǎtoare legalǎ salariaţii ce ocupǎ locuri de muncǎ ȋn care activitatea nu poate fi ȋntreruptǎ datoritǎ:

  • caracterului procesului de producţie, sau
  • specificului activitǎţii.

Potrivit deciziei nr.22/2015 a ȊCCJ, publicatǎ ȋn M.Of. nr.876 din 24 noiembrie 2015:

  1. sintagma “caracterul procesului de producţie” are ȋn vedere unitǎţile sau locurile de muncǎ cunoscute sub denumirea genericǎ , adicǎ acelea care deţin instalaţii, utilaje, sau mașini cu grad ridicat de pericol ȋn exploatare, respectiv fabricile, uzinele, secţiile, sectoarele, atelierele sau alte compartimente de producţie similare care au ȋn dotare astfel de mijloace;
  2. sintagma “specificul activitǎţii” privește o gamǎ largǎ de unitǎţi și locuri de muncǎ, și anume cele din transporturi aeriene, navale, terestre, telecomunicaţii, domeniul sanitar și de asistenţǎ social, al aprovizionǎrii populaţiei cu gaze, energie electricǎ, apǎ, cǎldurǎ, alimente, comerţul cu amǎnuntul și de deservire a populaţiei (magazine, mall-uri, restaurante, etc)

Salariaţii care lucreazǎ ȋn aceste zile de sǎrbǎtoare legalǎ, aflaţi ȋn situaţiile de mai sus, potrivit Codului Muncii, au dreptul la compensarea acestei munci astfel:

  • angajatorul urmǎrește mai ȋntâi sǎ acorde salariatului timp liber plǎtit corespunzǎtor, ȋn urmǎtoarele 30 de zile de la efectuare;
  • doar ȋn situaţia ȋn care, din motive justificate, nu se reușește acordarea acestui timp liber plǎtit ȋn urmǎtoarele 30 de zile, angajatorul ȋi va acorda salariatului un spor la salariul de bazǎ, ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bazǎ corespunzator muncii prestate ȋn programul normal de lucru.

Sporul pentru munca ȋn zi de sǎrbǎtoare legalǎ:

  • poate fi negociat prin contractul individual de muncǎ, contractul colectiv de muncǎ, sau poate fi stabilit de angajator prin regulmentul intern.
  • nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bazǎ corespunzǎtor muncii prestate ȋn programul normal de lucru.

⚠️Atenţie! Indiferent cǎ este negociat sau stabilit de angajator, sporul nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bazǎ corespunzǎtor muncii prestate ȋn programul normal de lucru.

⚠️Atenţie! Chiar dacǎ nu este menţionat ȋn nici unul din aceste 3 documente, dacǎ salariatul lucreazǎ ȋn zi de sǎrbǎtoare legalǎ și angajatorul nu ȋi poate acorda timp liber plǎtit corespunzǎtor ȋn urmǎtoarele 30 de zile, atunci acesta tot are dreptul la spor pentru munca efectuatǎ ȋn zi de sǎrbǎtoare legalǎ, spor ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bazǎ corespunzǎtor muncii prestate ȋn programul normal de lucru.

Constituie contravenţie și se sancţioneazǎ cu amendǎ de la 5000 lei la 10000 lei:

  • ȋncǎlcarea de cǎtre angajator a obligaţiei de a acorda zilele libere de sǎrbǎtoare legalǎ;
  • necompensarea muncii ȋn zi de sǎrbǎtoare legalǎ potrivit Codului Muncii, pentru salariaţii care au lucrat ȋn aceste zile.

Salariatul X:

  • desfǎșoarǎ activitatea ca agent comercial la punctul de lucru al angajatorului, din cadrul unui centru comercial, cu contract individual de muncǎ, normǎ ȋntreagǎ,
  • a lucrat 8 ore pe data de 30 noiembrie 2024.

Intervalul de 30 de zile ȋn care angajatorul trebuie sǎ urmǎreascǎ acordarea timpului liber corespunzǎtor pentru orele lucrate pe 30 nov (o zi liberǎ plǎtitǎ), este 01 – 30 dec 2024.
Dacǎ, din motive justificate, angajatorul nu poate sǎ ȋi acorde liberul corespunzǎtor ȋn intervalul 01-30 dec 2024, atunci pe data de 31 dec 2024 se naște dreptul salariatului de a beneficia de sporul pentru munca efectuatǎ ȋn zi de sǎrbǎtoare legalǎ.
Acest spor nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bazǎ corespunzǎtor muncii prestate ȋn programul normal de lucru.
Având ȋn vedere cǎ 30 noiembrie 2024 a fost ȋntr-o zi de sâmbǎtǎ, salariatul are dreptul și la compensarea muncii prestate ȋn zi de weekend.


Publicat

în

de către

Comentarii

2 răspunsuri la „Buletin informativ 26/2024”

  1. Avatar Otilia Moca
    Otilia Moca

    Pe înțelesul tuturor și foarte bine structurat, articolul! Felicitări autoarei!

  2. Avatar Mioara Baditoiu
    Mioara Baditoiu

    Felicitari pentru acest rezumat foarte bine structurat!
    In campul muncii este mereu o provocare gasirea echilibrului dintre timpul de munca si timpul de odihna in special in domeniile cu „foc continuu” Cu atat mai mult cand vine vorba de sarbatori legale.
    Asadar, aceasta postare este binevenita pentru profesionistii din domeniul resurselor umane.

    Multumim!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *