Clauze contractuale pe care nu ar trebui să le omiți

Indiferent că ești freelancer, furnizor sau beneficiar, atunci când semnezi un contract este vital să fii informat și să-i înțelegi clauzele.

Tocmai de aceea revenim cu un articol din seria legislația pe înțelesul tuturor, în care vorbim despre ce ar fi bine să nu omiți când vine vorba de contracte.

În practică am observat faptul că încheierea unui contract este de multe ori opțională, se trece foarte ușor cu vederea peste acest aspect și generează mari bătăi de cap. Dar iată de ce este recomandat să închei un contract cu fiecare partener, indiferent că acesta este un bun prieten din facultate sau un partener mai vechi de afaceri.

  • Oferă siguranță și previzibilitate. Dacă nu ai contract și nu ești plătit, efectiv nu ai ce face.
  • Oferă clarificări cu privire la serviciile prestate și în ce condiții. Altminteri, riscul este să muncești mai mult pentru aceiași bani.
  • Clarifică aspectele referitoare la confidențialitate și concurență. Pentru că mai mult ca sigur nu îți dorești să plătești dezvoltarea unui magazin online personalizat și să-l întâlnești și la concurență.
  • Oferă informații cu privire la data de încheiere a contractului, în cazul colaborărilor pe perioadă determinată.
  • Clarifică toate aspectele referitoare la plată (preț, monedă, cont, consecințe neplată).

Clauze pe care ar fi bine să nu le omiți în contractele pe care le închei

Clauza de impreviziune sau hardship

Potrivită pentru partenerii de cursă lungă, prin clauza de impreviziune părțile contractante își asumă riscurile referitoare la modificările imprevizibile ce nu depind de ei: ”Părțile își asumă riscurile referitoare la schimbările imprevizibile ale împrejurărilor și renunță la orice drept de a cere în instanță adaptarea sau încetarea contractului.”

În situația în care o astfel de clauză nu este stipulată, una din părți poate cere în instanță modificarea sau încetarea contractului în cazul unor împrejurări de tipul deprecierii monetare.

Clauza care face referire la legea aplicabilă

Potrivită atât pentru partenerii care încheie contracte pe teritoriul României, cât și în afara țării. De exemplu, dacă ambele părți contractante sunt entități române, iar locul de punere în aplicare a contractului este România, atunci este aplicabilă legea română: ”Prezentul contract este guvernat de legea română”.

Dacă una dintre părți sau locul de executare al contractului nu se află pe teritoriul României, atunci poate fi aleasă altă lege.

Clauza de notificare

Clauza de notificare: ”Toate notificările în baza acestui contract se vor face în scris la adresa poștală […], cu confirmare de primire, fax […] sau adresă de email […]. Notificările trimise prin fax sau email se vor considera primite în ziua lucrătoare imediat următoare transmiterii.„ ar fi bine să o includem pe toate contractele pe care le încheiem, indiferent de natura lor, mai ales din considerente practice. Această clauză te asigură că se vor lua toate măsurile astfel încât orice informare cu privire la situația contractuală să ajungă la persoanele interesate.

Clauza multiplului exemplar

Orice contract care nu este încheiat în forma autentică la notar, ar fi bine să fie semnat de toate părțile contractante și să includă o mențiune despre numărul originalelor existente. Doar așa va avea valoare juridică în cazul unui proces.

”Prezentul contract a fost semnat în două exemplare originale, fiecare având aceeași forță juridică, câte unul pentru fiecare parte.”

Acestea sunt doar câteva exemple de clauze contractuale. Ele sunt mult mai numeroase și variază de la caz la caz. Atunci când ai nevoie să închei un contract, nu uita că în FGO ai incluse peste 100 de modele de contracte, pe care le poți modifica și adapta oricum dorești.

Utilizând instrumentul de contracte din FGO Premium, completarea datelor este rapidă și ușoară. În plus, poți partaja contractele sau ofertele create cu clienții sau angajații, pentru a te ajuta să completezi informațiile lipsă (variabilele contractului).

Citește mai multe informații despre utilizarea contractelor în Manualul FGO.

CREEAZĂ CONT FGO


Publicat

în

de către

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *