Cum emiți o factură către clienți din străinătate

Orice relație comercială sau de prestări servicii între societăți românești și alte entități juridice din afara țării este supusă unor reguli legislative stricte, uneori destul de alambicate, mai ales pentru cei aflați la început în zona antreprenorială. Iar una dintre aceste reguli vizează facturarea, pe care astăzi am ales să o tratăm într-un mod simplu, pe înțelesul tuturor.

Facturare către clienți din UE

a) Tu ești plătitor de TVA

  • în cazul în care clientul este plătitor de TVA și are un număr valid de TVA în VIES, factura se va emite fără TVA
  • în cazul în care clientul nu este plătitor de TVA, factura se va emite cu TVA

b) Tu ești neplătitor de TVA

  • În cazul în care nici firma ta și nici firma clientului nu sunt înregistrate în scopuri de TVA, factura se va emite fără TVA
  • În cazul în care clientul este plătitor de TVA, ești nevoit să te înregistrezi în scopuri TVA pentru operațiuni intracomunitare și să te înregistrezi în Registrul Operatorilor Intracomunitari. O factură emisă către clienți din UE trebuie să conțină ambele numere de TVA (al tău și al clientului) și moneda / valuta. De asemenea, factura se va emite fără TVA (cel care o primește o va înregistra cu taxare inversă).

Înregistrarea în scopuri TVA este obligatorie cand se tranzacționează servicii de orice valoare, sau bunuri în sumă mai mare de 10.000 de euro.

Facturare către clienți non-UE

  • Facturile către clienții non-UE se emit fără TVA, indiferent de statutul clientului – plătitor / neplătitor de TVA.

Emite facturi către clienți internaționali simplu și, mai ales, corect

În FGO emiterea facturii către clienți străini este extrem de simplă și flexibilă, indiferent că ești plătitor de TVA sau nu.

CUM SETEZI FACTURA ÎN ENGLEZĂ

  • Alege moneda în care vrei să facturezi. Accesează Meniu – Setări – Setări factură – și selectează moneda (grupul de monede) în care dorești să facturezi. În cazul în care ai clienți din țări diferite și ai nevoie să emiți facturi cu mai multe tipuri de monede, atunci selectează varianta care conține TOATE tipurile de monede. Astfel, poți alege moneda corespunzătoare atunci când emiți factura. Cursul valutar BNR se afișează automat pe factură, în funcție de data emiterii.
  • Alege modelul de factura în limba engleză. Accesează Meniu – Setări – Facturare – Profile Business și deschide un profil sau adaugă unul nou. Odată selectat, îl poți personaliza după cum dorești: logo, culori și stiluri text, imagine fundal, etc.

CUM EMIȚI FACTURA

Accesează Meniu – Vânzări– Factură. În această pagină vei observa cât este de simplu să alegi cota TVA atunci când ai nevoie sau să selectezi moneda necesară.

Alegere inteligentă: emiți periodic facturi către același client? Setează facturarea automată din contul tău, iar facturile tale se vor emite automat la data stabilită, în moneda aleasă. Cursul se va prelua mereu în funcție de ziua emiterii.

CREEAZĂ CONT FGO


Publicat

în

,

de către

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *