Cum lucrezi de acasă cu copiii lângă tine

Răspândirea coronavirusului îi forţează pe părinţii de pretutindeni să lucreze de acasă. Ceea ce nu ar fi rău pentru mulţi dacă şcolile nu ar fi şi ele închise. Aşa că dacă eşti şi tu părinte, ai un business de manageriat şi faci eforturi să rămâi productiv în timp ce lucrezi de acasă, câteva sfaturi de la părinţi cu experienţă în telemuncă, îţi pot fi de folos.

Stabileşte un program

Este important să îţi organizezi ziua de lucru realist şi cu mare atenţie, stabilind clar „orele” efective de lucru. Câte ore trebuie să lucrezi? Care este intervalul în care poţi da telefoane? Ce poţi realiza în timp ce fiul sau fiica ta colorează în camera alăturată? Vei obţine mai multă productivitate dacă vei lucra mai inteligent, nu neapărat mai mult, spune Christine Durst, o mamă a doi copii, care a dezvoltat un business în zona de work from home.

Valorifică timpul de somn al copiilor

Indiferent că cei mici dorm o oră sau trei este important să foloseşti acest timp pentru a te ocupa de taskurile importante care necesită maximă concentrare. Acesta este timpul care îţi va oferi cea mai mare productivitate.

În cazul în care copiii sunt mai mari şi au renunţat la somnul de prânz sau pur şi simplu nu sunt obosiţi, identifică momentul în care sunt mai liniştiţi şi condu-i la locul lor de citit sau răsfoit cărticele. Activitatea asta îţi va oferi câteva minute bune de lucru în linişte. Cel puţin 20, spun părinţii cu experienţă în lucrul de acasă 😊.

Separă rolul de părinte de cel de antreprenor

Dacă nu înveţi să separi rolul de părinte de cel de antreprenor care lucrează de acasă nu vei simţi niciodată că ceea ce faci, faci bine. Fiecare rol necesită timp şi maximă concentrare. Pentru a demara această separare mentală, începe cu spaţiul. Amenajează-ţi biroul într-un spaţiu clar delimitat şi pe care să-l foloseşti doar pentru lucru. Astfel, vei fi mult mai puţin înclinat(ă) să te ridici pentru a aduna jucării, spăla vase, etc.

Acelaşi lucru este valabil şi pentru situaţia în care îţi petreci timpul cu copiii. Pentru a te deconecta de la muncă, poate ajuta să închizi uşa de la camera în care lucrezi sau să te îndepărtezi de zona biroului. O altă modalitate de a „încheia” munca este să îţi faci o listă cu ce ai de făcut a doua zi sau în momentul în care te vei întoarce. Rămâi astfel cu mintea limpede şi intri mai uşor în starea de lucru când ştii exact ce ai de făcut.

Oferă-le timp de calitate

Renee Belbeck, o mamă antreprenor din Ohio, a descoperit un model uşor de urmat, atunci când copiii ei erau mici. Ea susţine că “Dacă le ofer timp de calitate, primesc două ore de muncă”. Totodată, ea susţine că regula se aplică chiar şi acum, când copiii ei au 10, respectiv 6 ani.

Pune deoparte câteva jucării atractive cu care copiii se pot juca sau aranjează vizionări de filme preferate doar în timpul tău de lucru. Cu cât va fi mai atractivă activitatea pregătită, cu atât o vor aştepta mai mult, iar şansele de a-ţi oferi mai mult timp fără întreruperi va creşte. De asemenea, le poţi aranja şi lor un birou, atfel încât să simtă că au propriul spaţiu dedicat diverselor proiecte (desenat, construit).

Pregăteşte-te constant pentru întreruperi

Cu siguranţă eşti deja familiarizat(ă) cu întreruperile, dar nu strică câteva noi sfaturi de la veterani. Aşadar, eşti într-o video conferinţă, un call important, iar copilului tău tocmai i s-a făcut foame, are nevoie la toaletă sau vrea neapărat cartea care tocmai a ajuns sub canapea? În loc să îţi ceri scuze, poţi apăsa butonul de mute şi spune-i copilului să-ţi lase câteva minute.

Pregăteşte-ţi copiii şi explică-le regulile. Poate nu vor funcţiona din prima, dar în timp vor înţelege. Pentru situaţiile limită, în care vorbeşti la telefon sau participi la conferinţe, creaţi propriul limbaj nonverbal. De exemplu, oferă-i un cartonaş cu “nu deranja” sau foloseşte o panglică roşie. Astfel de tactici funcţionează foarte bine cu copiii mai mari. Toodlerii vor înţelege mai greu că nu pot avea parte de atenţia ta fix atunci când îşi doresc, iar asta poate însemna multe reprogramări de call-uri.

Solicită ajutor

Chiar dacă în această perioadă este aproape imposibil şi de evitat să te bazezi pe bonă sau alte persoane, partenerul poate fi un sprijin real. Organizaţi-vă astfel încât să petreceţi cu schimbul timp cu copiii şi împărţiţi sarcinile casnice. Şi în ultimul rând nu uitaţi că cel mai important în acest moment este să fim cu toţii sănătoşi. Totul va fi bine.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *