Ești pregătit să începi o afacere?

Sunt pregătit să demarez un business? Am suficienți bani? Dar timp? Am mai multe idei de afaceri. La care ar trebui să mă opresc? Sunt întrebări la care parcă cu greu poți contura un răspuns, nu-i așa?

Startul în afaceri poate fi incitant, presărat cu multe necunoscute și nu este pentru toată lumea. Ai nevoie de abilități de gândire în perspectivă, onestitate deplină față de abilitățile tale și curajul de a te pune în fața neprevăzutului. Așa că am cumulat câteva întrebări la care să îți răspunzi înainte de a-ți judeca talentele antreprenoriale.

De ce să începi o afacere?

Pentru unii, antreprenoriatul însemnă manifestarea unei nevoi de autonomie:

”Mi-am pus tot felul de întrebări și am constatat că nu mă simt confortabil în poziția de a urma regulile altcuiva. Voiam să fiu liber să iau propriile decizii, să am timp liber atunci când îmi doresc, fără să cer permisiune și fără să raportez cuiva”, spune vocea unui antreprenor care și-a dorit autonomie.

Pentru alții, startul în afaceri vine din rezolvarea unei probleme personale. Alții intră în afaceri pentru că le plac provocările și stilul de viață impus de un business. De asemenea, sunt și antreprenori care au pornit o afacere, impulsionați de dorința de a câștiga mai mulți bani.

Există multe motive pentru care ai putea demara o afacere, iar identificarea „motivului” tău îți poate spune și dacă antreprenoriatul este pentru tine.

Ești pregătit?

Chiar dacă simți nevoia să renunți cât mai rapid la job, încearcă să nu iei decizii pripite. Cât timp vei putea să te întreții până ce afacerea va fi profitabilă? Nu există posibilitatea de a păstra jobul actual și a construi, în paralel, businessul pe care ți-l dorești? Înainte de a renunța la job analizează-ți situația financiară și evaluează lista de persoane la care poți apela în cazul în care ai nevoie de susținere.

Deși nu există un singur răspuns corect mulți dintre antreprenorii actuali și-au răspuns la câteva întrebări înainte de a demara un business:

o Care sunt resursele necesare pentru a pune pe roate ideea de business?
o Cum voi finanța ideea de afacere?
o Cât timp va putea supraviețui afacerea, în cazul în care profitul întârzie să apară?
o Sunt pregătit pentru stresul și responsabilitățile pe care le presupune antreprenoriatul?
o Este ideea mea viabilă? Există o piață dispusă să îmi cumpere produsul / serviciul?

Ce poți lua în calcul pentru a demara un mic business:

E-commerce: Vânzătorul oferă produse sau servicii online spre vânzare, fie pe site-ul propriu, fie pe o piață online, cum ar fi Emag Marketplace în România sau eBay, Etsy, Amazon pe plan internațional. Unele dintre avantajele comerțului electronic sunt faptul că întreprinderile mai mici pot concura cu cele mai mari fără a incepe de la zero.

Franciza: Achiziția unei francize vine cu avantajele sale pentru cei care își doresc să demareze un business. Optezi pentru un brand cunoscut, ce are strategii de marketing clar definite. Asta presupune ca investitorul să achiziționeze drepturile de utililizare ale logo-ului, numelui și modelului de afacere al francizei.

Cumpărarea unei afaceri deja existente: ca și în cazul unei afaceri de franciză, cumpărarea unei afaceri existente are avantajul că nu trebuie să începi totul de la zero. De asemenea, este mult mai ușor să obții finanțare pentru o afacere care și-a dovedit deja experiența. Totuși, trebuie să ții cont de faptul că o afacere deja existentă costă mult mai mult decât una construită de tine. Nu uita să verifici actele contabile și istoricul companiei.

Pentru a afla cu adevărat ce tip de business ți se potrivește trebuie să depui ceva muncă de research – în primul rând sa te analizezi pe tine și apoi piața. Eficient este să spargi bula și să intri în contact cu antreprenori, mentori care îți pot oferi sfaturi și exemple.

Pentru a înțelege mai bine și a profita de abilitățile și cunoștințele tale profesionale, poți începe cu a-ți răspunde sincer la 2 întrebări:

  1. Care sunt principalele 5 lucruri la care sunt bun sau pe care le fac cu plăcere?
  2. Care sunt principalele 5 lucruri la care nu sunt bun și pe care nu le fac cu plăcere?

Publicat

în

de către

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *