Sistemul naţional de facturare electronică integrat în soluţia FGO

Ro e-Factura FGO

e-Factura la un click distanţă

FGO se ocupă de integrarea completă în soluţie a sistemului naţional de facturare electronică, astfel încât utilizatorii platformei pot genera e-Factura cu un singur click în contul lor.

Ce este?

e-Factura este factura emisă, transmisă și primită într-un format electronic structurat de tip XML, care permite prelucrarea electronică și automată de către sistemul RO e-Factura.
Acest sistem de facturare respectă norme europene, similar cu sistemele deja existente în alte ţări UE, având mai multe avantaje:

 • Contribuie la reducerea fraudei TVA la nivel naţional, cât și în cadrul Uniunii Europene;
 • Va fi un sistem interconectat cu celelalte sisteme deţinute de statele membre UE;
 • Elimină vulnerabilitățile vechiului sistem de facturare pe hârtie.

Cum te înscrii în Registrul RO e-Factura pentru a transmite fișierul xml

 1. Ai nevoie de un certificat digital pe care îl obţii de la un furnizor de servicii de certificare, acreditat în condiţiile Legii 455/2001 privind semnătura electronică. Informaţii despre certificatul digital găseşti la aceste adrese:
 2. Te inscrii în SPV (Spaţiul Privat Virtual): https://www.anaf.ro/anaf/internet/ANAF/servicii_online/inreg_inrol_pf_pj_spv
 3. Din contul tău SPV, accesează registrul RO e-Factura și încarcă e-factura în format xml

Pentru cine este obligatorie e-Factura?

Dacă la început utilizarea sistemului naţional RO e-Factura a fost opţional, treptat, el devine obligatoriu pentru anumite tranzacţii efectuate de agenţii economici:

 • De la 1 aprilie 2022 este obligatoriu pentru firmele din domeniul turistic care acceptă vouchere de vacanţă
 • De la 1 iulie 2022, devine obligatoriu pentru:
  • prestările sau livrările de servicii sau bunuri, realizate de firme către autorităţi publice
  • categoriile de produse considerate cu risc fiscal ridicat de către ANAF, însemnând legume, fructe, rădăcini şi tuberculi alimentari, alte plante comestibile; băuturi alcoolice; construcţii noi; produse minerale (apă minerală naturală, nisip și pietriș); îmbrăcăminte și încălţăminte.

Lista produselor cu risc fiscal ridicat este în continuă actualizare, fiind reevaluată periodic conform prevederilor OUG nr. 130/2021.

Cum descarci e-Factura XML din contul FGO

Pentru a genera e-Factura (factura electronică în format XML) în FGO, urmează aceşti paşi:

 1. Accesează PDF-ul pentru factura dorită
 2. Apasă butonul Generează e-Factura
 3. Descarcă factura PDF din contul FGO pe computer şi deschide PDF-ul cu Adobe Acrobat Reader. Apasă pe iconiţa de ataşamente. Vei vedea fişierul xml ataşat, pe care îl poţi salva cu click dreapta. Acesta este documentul pe care îl vei încărca în Registrul RO e-Factura.

De la 1 ianuarie 2023 se anticipează că factura electronică va fi obligatorie pentru toate sectoarele de activitate. De aceea, FGO vine în ajutorul tuturor firmelor din mediul privat care doresc să își digitalizeze afacerea, pentru a fi conform cu cerinţele legale privind facturarea.
Folosește FGO și fii conform cu sistemul naţional de facturare electronică.

CREEAZĂ CONT FGO

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer

Bitnami