Cum alegi platforma de eCommerce potrivită pentru magazinul tău online

Atunci când deschizi un magazin online sau îţi muţi afacerea din offline în online nu ai de luat doar decizii strategice, ci şi tehnice care îţi vor influenţa ulterior activitatea. Iar una dintre ele este alegerea platformei de eCommerce. Şi cum la ora actuală există numeroase posibilităţi, pentru orice buget şi tip de proiect, ceea ce ai de făcut este să te informezi riguros.

Aşadar, cum îţi alegi corect platforma de e-Commerce? Înainte de toate trebuie să ştii că există mai multe tipuri de platforme de eCommerce, cu avantajele şi dezavantajele lor. Important este să o identifici pe cea care se adaptează cel mai bine nevoilor şi resurselor tale. Poţi opta între o platformă open source, SaaS – hosted sau custom, platforme despre care găseşti informaţii detaliate mai jos.

Cele mai mai importante aspecte de luat în calcul atunci când alegi o platformă de eCommerce sunt: tipul şi dimensiunea afacerii, numărul de produse, piaţa de deschidere, modalităţile de livrare şi de plată, mijloacele de promovare şi, nu în ultimul rând, resursele financiare şi cunoştinţele tehnice.

Platforme eCommerce Open Source

Cu siguranţă ai auzit de PrestaShop, WooCommerce, OpenChart sau Magento. Acestea sunt platforme Open Source foarte populare printre proprietarii de magazine online. Majoritatea dintre ele dispun de versiuni gratuite, potrivite magazinelor online cu funcţionalităţi de bază, dar se poate opta şi pentru variante premium cu funcţionalităţi avansate. De asemenea, important de ştiut este că acestor platforme li se pot aduce modificări, sunt adaptabile şi există comunităţi însemnate care contribuie constant la îmbunătăţirea lor. Ca dezavantaje, este bine de ştiut că astfel de platforme necesită cunoştinţe de programare atât pentru setări iniţiale, cât şi pentru actualizări sau mentenanţă ulterioară.

Ai un magazin online în PrestaShop sau WooCommerce? Integrează-l cu FGO şi poți emite automat facturi la fiecare comandă sau plată înregistrată.

CREEAZĂ CONT FGO

Platforme eCommerce SaaS

Acestea sunt platforme găzduite de dezvoltatori, accesibile pe bază de abonament lunar sau comision din vânzările realizate prin intermediul lor.

Printre cele mai populare se numără Shopify, Blugento, Wix sau GoMag, MerchantPro, ContentSpeed în România. Astfel de platforme sunt extrem de accesibile, mai ales pentru cei care sunt la început de drum şi îşi doresc să deschidă un magazin online simplu, rapid şi fără prea mari bătăi de cap. Totodată, sunt uşor de implementat, chiar şi fără cunoştinţe tehnice, costurile sunt previzibile, iar mentenanţa asigurată de dezvoltatori.

Un aspect extrem de important în alegerea unei astfel de soluţii este piaţa de desfacere. Dacă magazinul tău online se adresează cumpărătorilor din România, atunci o platformă de eCommerce dezvoltată de o companie românească s-ar putea să te ajute mai mult. Asta pentru că pachetele lor sunt gândite să funcţioneze şi să se dezvolte aici. De exemplu sunt integrate cu companii de curierat din România sau cu procesatori de plăţi din România şi multe alte altele.

Platforme custom

După cum li se şi spune, astfel de platforme sunt construite după specificaţii clare şi sunt preferate, de regulă, de marile companii. Pentru că necesită cunoştinţe avansate, se lucrează cu companii de web şi implică costuri ridicate, atât pentru realizare, cât şi pentru mentenanţă. Avantajul unei astfel de platforme este că poţi avea un magazin online cutom, adică original, adaptabil în funcţie de cum doreşti sau cum se dezvoltă afacerea ta. Un alt avantaj este că toată informaţia este stocată pe servere dedicate, iar securitatea se garantează de către dezvoltatori.

Există, aşadar, numeroase opţiuni dintre care să alegi, cea mai bună platformă pentru tine fiind cea care te va ajuta să-ţi atingi obiectivele.

Ai o afacere offline pe care intenţionezi să o dezvolţi şi în online? Citeşte despre Migrarea afacerii tale din offline în online


Publicat

în

de către

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *